Wat is de waarde van mijn auto

Op een of ander moment moet je zeker hebben gezeten met de vraag “Wat is mijn auto waard”, vooral wanneer je eraan denkt het te verkopen of in te ruilen. Antwoord geven op deze vraag is niet zo makkelijk, maar daarvoor moet je eerst duidelijk maken om welke waarde het gaat: dagwaarde of inruilwaarde.

Dagwaarde van een auto

Zoals de naam het al zegt, gaat het bij de dagwaarde om de waarde die je auto op dat moment heeft. De dagwaarde wordt bepaald aan de hand van factoren als de kilometerstand, de leeftijd van je auto, mate van onderhoud, aanwezige accessoires, enz. Makkelijk gezegd geeft de dagwaarde aan wat het je gaat kosten als je eenzelfde soort auto als de jouwe zou kopen.

Het is belangrijk om de dagwaarde van een auto te kennen, zowel bij het kopen als verkopen van de auto. Op die manier ben je verzekerd dat je niet teveel betaald/ te weinig voor de auto krijgt. Ook wanneer je auto schade heeft opgelopen, is de dagwaarde belangrijk, omdat je op basis van die waarde uitgekeerd zal worden.

Inruilwaarde van een auto

Een ander begrip, die vaak wordt verward met de dagwaarde, is de inruilwaarde van een auto. Eigenlijk is dit heel simpel. Wanneer je besluit je auto bij een autodealer in te ruilen voor een ander, nieuwer model, dan zal de dealer je een bedrag aanbieden voor je oude auto, met de keuze om een ander model bij hem te nemen. Dat bedrag is de inruilwaarde.

Meestal is het zo, dat deze autodealers je een voordelige inruilwaarde beloven als je je nieuwe auto ook bij hun aanschaft. Dit is natuurlijk meegenomen, maar het is wel goed om eerst te weten wat je auto ongeveer waard is (de dagwaarde) zodat de dealer je niet al te weinig betaald.

Tot slot

Wil je dus een zo voordelig mogelijke deal voor jezelf sluiten bij het verkopen of inruilen van je auto, dan doe je er goed aan, zowel de dagwaarde als de inruilwaarde van die auto te kennen.