Koni Schokdempers | Waarom deze onderdelen zo belangrijk zijn

Schokdempers behoren tot de standaard uitrusting van een auto en de algemene kennis is dat deze voor meer comfort zorgen. Het is echter minder bekend dat schokdempers een veel groter effect hebben op de ligging van de auto op de weg en de veiligheid van de auto. Het is dan ook niet aan te raden om te licht te denken over schokdempers en te investeren in een degelijke set schokdempers, zoals Koni schokdempers.

De Koni schokdempers komen in twee series: de Koni Rood schokdempers en de Koni Geel schokdempers. De Rode variant is de standaard variant welke zorgt voor een betere ligging op de weg. De Gele variant is specifiek ontworpen voor sportauto’s. Beide varianten zijn voorzien van een zelf in te stellen demping.

Koni Schokdempers | Gevolgen versleten schokdempers

Versleten schokdempers hebben wel degelijk invloed op de besturing en de wegligging van een auto en dus de veiligheid in het verkeer. Toch zijn veel mensen in Europa niet op de hoogte van het feit dat hun schokdempers niet meer volledig functioneren. De reden waarom problemen met schokdempers onopgemerkt blijven is dat de slijtage van deze geleidelijk gebeurt en de bestuurder onbewust zijn of haar rijgedrag aanpast op het effect dat deze slijtage teweegbrengt.

Wanneer schokdempers niet meer goed functioneren dan zijn deze niet meer in staat om de wielen op de grond te houden. Dit heeft verschillende nadelige effecten zoals een langere remweg, minder goede wegligging, grote gevoeligheid voor zijwaartse wind en schokken door een oneven wegdek en minder ondersteuning tijdens het nemen van een bocht. Al deze zaken zorgen ervoor dat jouw auto, in veel gevallen onopgemerkt, minder veilig is.

Versleten schokdempers hebben daarnaast ook een nadelige invloed op het rijcomfort. Een auto die meer schokt, last heeft van overhelling bij het nemen van bocht, over de weg slingert bij hevige wind en over het algemeen meer beweegt zorgt voor een minder prettige rit en kan zelfs wagenziekte veroorzaken. Ook zullen de andere onderdelen van de auto veel sneller slijten onder deze omstandigheden waardoor het niet vervangen van de schokdempers uiteindelijk flink in de kosten kan oplopen.

Koni Schokdempers | Hoe herken ik een mankement?

Het is niet altijd even makkelijk om mankerende schokdempers te herkennen aangezien je geleidelijk aan gewend raakt aan de manier waarop je auto beweegt. Er zijn twee indicaties die je kunnen helpen met het vaststellen van een probleem met je schokbrekers:

  • De vering van je auto voelt veel stugger dan normaal aan.
  • De vering van je auto voetl veel lichter dan normaal aan.

Daarnaast is het aan te raden om voor de zekerheid om de 20.000 km je schokdempers te laten controleren of dit zelf te doen. Het testen van de schokdempers is in de meeste gevallen gratis en bij problemen kun je deze ter plekke laten vervangen. In het laatste geval raden we Koni Schokdempers aan vanwege hun langdurige prestaties.