Carstyling – De verschillende stijlen op een rijtje

Het is niet altijd even duidelijk voor iedereen, maar er is wel degelijk een verschil tussen carstyling en tunen. In het laatste draait het namelijk puur om het opvoeren van je bolide zodat deze een hoger toerental haalt, sneller over de weg schiet en je bochten scherper kunt nemen zodat jij een voordeel hebt op het circuit. Dit betekent dat je soms beslissingen moet nemen die ervoor zorgen dat je wagen er minder strak uitziet, maar je wel meer voordeel in een race geeft.

Bij carstyling draait het echter allemaal om het uiterlijk. Het een hoeft dus niet perse het ander uit te sluiten, behalve voor de echte puristen. Er zijn talloze manieren om je auto te stylen en je kunt dan ook verschillende onderdelen vervangen of toevoegen voor een speciale look.

Over looks gesproken; in de wereld van carstyling zijn er diverse looks populair op het moment en aan jou de keus welke van deze het best past bij jouw smaak. Om je een idee te geven van de eindeloze mogelijkheden zullen we een aantal van deze looks hieronder kort bespreken, te weten:

  • De “Clean” look
  • De “Rat” look
  • JDM

Carstyling | De Clean Look

Wil jij je auto wat extra’s geven maar ben je niet gecharmeerd van de overdreven wagens uit shows als “Pimp my Ride” dan zal deze look je zeker aanspreken. Bij deze stijl gaat het dan ook niet om zoveel mogelijk de aandacht trekken met opsmuk zoals extra brede bumpers en sideskirts of opzichtige spoilers.

De Clean look staat voor een extra gladde en gepolijste look en een auto in deze stijl heeft juist zo min mogelijk onderdelen die afleiden van de vorm van de wagen zelf. Dit betekent dat zelfs onderdelen als handgrepen worden verwijderd, opgevuld en overgespoten. Alles wat het oog maar kan afleiden van de auto wordt vervangen of weg gelaten.

Voor de Clean look geldt dan ook “Less is More”. Deze look is een directe tegenpool van het “pimpen” van je auto, een term die vaak wordt gebruikt voor het opzichtig versieren van je auto. Het enige onderdeel aan de buitenkant wat vaak volledig met rust wordt gelaten is het nummerbord.

Carstyling | De Rat Look

De Rat look kan het best worden omgeschreven als de Steampunk look in de wereld van carstyling. Waar roest de grootste vijand is voor een autobezitter, wordt het juist als mooi gezien in deze aparte stijl. Wanneer een wagen namelijk een flinke roestlaag heeft verzameld, laat dit zien dat de auto al wat jaartjes mee gaat.

Deze stijl moet de indruk wekken dat jouw auto een echte klassieker is welke jarenlang in een schuur heeft gestaan en dat je deze voor de lol af en toe uit dezelfde schuur trekt voor een plezierig ritje. Het Rat look effect werkt het beste met wagens die al een gedateerde look hebben zoals een Volkswagen T1 busje, een Volkswagen Golf 1 en een Volkswagen Kever.

Afgetuigde auto op snelweg

Carstyling | JDM

Auto’s van Japanse autofabrikanten onderscheiden zich op verschillende punten van Europese en Amerikaanse autofabrikanten. Auto’s uit Japan zijn meer bescheiden van formaat, hebben een lager brandstofverbruik en zijn over het algemeen zeer robuust. Bovendien hebben deze kleine bolides een uitstekende power ratio.

De verschillen tussen Oosterse en Westerse wagens zijn echter ook terug te vinden in het uiterlijk van de auto. De JDM stijl wordt gekenmerkt door de sterk aanwezige bodykits en het gebruik van carbon en vinyl als decoratie. JDM is extreem populair in Europa en de VS dankzij de Fast and Furious filmserie waarin met Japanse auto’s door de straten wordt geraced.